De kracht van STIEL is een strategie ontwikkelen en realiseren met de juiste begeleiding in de uitvoering van activiteiten. Adaptief ondernemen kun je leren.
Bij de oprichting én ontwikkeling van het gespecialiseerde recyclingbedrijf Purified Metal Company (PMC), worden alle denkbare aspecten van het starten van een bedrijf doorlopen. De drie initiatiefnemers van PMC, waaronder STIEL, ontwerpen een innovatief proces waarmee niet alleen asbest verontreinigd staal veilig en circulair wordt verwerkt, maar ook andere vervuilingen in combinatie met staal. Gedurende de daaropvolgende reis worden diverse haalbaarheidsstudies uitgevoerd om dit concept te valideren. Het proces, dat meerdere jaren beslaat, omvat grondige toetsing van de economische, technische en juridische haalbaarheid. Partners worden gezocht en het idee wordt op alle fronten als haalbaar beschouwd. Er wordt daadwerkelijk financiering verkregen en de realisatie van PMC wordt een feit. De achterliggende reden hiervoor is een ijzersterke business case gekoppeld aan een even gedegen risicoanalyse.
Belangrijke start: het maken van de businesscase
Voor de productie van staal wordt gebruik gemaakt van schroot. Dit schroot bevat echter in veel gevallen nog een hoeveelheid asbest (of andere toxische stoffen) die niet afdoende verwijderd kan worden. Normaal gesproken zou dit schroot worden gestort op daarvoor aangewezen stortplaatsen. Uit diverse wetenschappelijke bronnen blijkt dat alle soorten asbest binnen enkele seconden vernietigd worden en omgezet worden in onschadelijke componenten boven een bepaalde temperatuur (die aanwezig is in een staalbad van een staalfabriek). STIEL en twee andere initiatiefnemers hebben een achtergrond in de staalindustrie en bedenken op basis van deze informatie een innovatief idee om het asbest te vernietigen en het staal te recyclen door het te smelten in een staalbad van meer dan 1.500°C. De technologieën komen uit diverse sectoren, waaronder de asbestwereld, de schrootindustrie, de staalindustrie en gieterijen. Dit resulteert in een proces waarbij 100% vervuild staal ontvangen wordt en 99% schoon staal geproduceerd wordt als grondstof voor staalfabrieken en gieterijen. Deze innovatie is wereldwijd gepatenteerd.
Met het patent op zak, begint het ondernemen. Onderweg naar de realisatie van de recyclingfabriek, voor zwaar verontreinigd staalschroot, worden we geconfronteerd met tal van cruciale vragen. Hoe ziet de markt voor vervuild staal eruit? Is er voldoende materiaal beschikbaar? Wat zijn de financiële vooruitzichten van ons plan? Kunnen we geschikte leveranciers vinden voor zowel de bouw als de installatie van de fabriek? Om deze vragen te beantwoorden, maken we zorgvuldige analyses. Potentiële afnemers vinden is relatief eenvoudig wanneer het eindproduct duurzaam is. Door schroot te smelten, kunnen we namelijk aanzienlijke CO₂-reductie realiseren, wat subsidies en investeerders aantrekt. We werken een verkoopstrategie uit en ontwikkelen gedetailleerde financiële modellen. Alle belanghebbenden, zoals verwerkende partijen van het gerecyclede materiaal, worden betrokken om risico’s te verminderen.
Onder potentiële risico’s onderzoeken we onder andere het vrijkomen van asbestvezels en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Ook onderzoeken we de technologische haalbaarheid, bijvoorbeeld door aan te tonen dat asbestvezels afbreken bij een vereiste temperatuur van 1.100°C. We beoordelen of er vraag is naar het gerecyclede materiaal, analyseren de marktomvang en identificeren de belangrijkste spelers in de branche. Bovendien zorgen we ervoor dat er voldoende materiaal beschikbaar is om het recyclingproces economisch levensvatbaar te maken, waarbij we de beschikbaarheid en consistentie vaststellen.
Een goede businesscase bevat een uitgebreide risicoanalyse
Voordat we daadwerkelijk een zogenaamde ‘bankable’ businesscase kunnen presenteren aan banken en potentiële investeerders, werken we eerst alle risico’s uit. En er moeten leveranciers gevonden worden voor het bouwen van de fabriek en de bijbehorende installaties. Wanneer we bijna een joint venture met een van de grootste leveranciers van staalfabrieken op papier hebben, haken ze op het laatste moment af. We gaan met nieuwe inzichten de markt op om te kijken of we componenten los kunnen kopen bij verschillende leveranciers of een zogenaamde ‘system integrator’ kunnen vinden. Dit blijkt mogelijk en resulteert in een turnkey contract met een bouwonderneming en leverancier van het innovatieve proces. STIEL en teamgenoten gaan aan de slag met het uitwerken van het hele proces, van ruwe schets tot gedetailleerde engineering. Hierin doorgronden we drie specifieke focusgebieden per teamlid: de juridische en financiële aspecten, een marktanalyse en alle technische en omgevingsvergunningsaspecten.
Daarnaast hebben we de uitdaging van het vinden van een geschikte vestigingslocatie in Nederland voor een zware industrie. Na zorgvuldige overweging van een groot aantal mogelijke locaties, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Delfzijl, Arnhem en Coevorden, wordt Groningen gekozen vanwege gunstige vestigingscondities, goede samenwerking met lokale belanghebbenden en beschikbare subsidies. We krijgen een stuk grond op het chemiepark in Farmsum en sluiten intentieverklaringen af met marktpartijen. Het risico van het verkrijgen van milieu- en bouwvergunningen is cruciaal en dit hebben we daarom al in een vroeg stadium van het proces weten te verkrijgen, nog voordat de financiering is afgerond.