IMPLEMENTATIE VAN DE STRATEGIE

Vorige week werd de STIEL aanpak in de praktijk toegelicht. Afgesloten werd met de vaststelling dat de deelnemers die hebben deelgenomen aan de strategiebijeenkomst vol energie terugkeren naar de werkplek en klaar staan om de implementatie van de strategie te starten.

Formuleren van projecten

Implementatie van de strategie begint vaak met het formuleren van (deel-)projecten. De plannen worden omgezet in concrete acties en resultaten. Voor de belangrijkste onderwerpen wordt een cockpit opgezet, zodat de voortgang nauwgezet gevolgd kan worden. Een effectieve implementatie maakt het verschil tussen succes en teleurstelling.

Aanpakken bottlenecks

Het implementatietraject gaat echter niet zonder uitdagingen. Het vereist toegewijde inzet en hard werken. Het betekent dat obstakels en bottlenecks moeten worden aangepakt. Deze bottlenecks kunnen zich manifesteren in verschillende vormen, zoals weerstand tegen verandering, beperkte middelen, gebrekkige communicatie of een gebrek aan begrip van de strategische doelen. Het is van vitaal belang om voortdurend en proactief oplossingen te vinden voor deze bottlenecks. Dit vergt een combinatie van analytisch denken, creativiteit, doorzettingsvermogen en buy-in van alle lagen van de organisatie.

Enthousiasmeren medewerkers

Het betrekken en enthousiasmeren van medewerkers is van cruciaal belang om de strategie effectief te laten landen. Medewerkers moeten begrijpen hoe de strategie hen persoonlijk raakt en welke voordelen het hen biedt. Naast het aanpakken van bottlenecks kan strategie-implementatie ook een verandering in de organisatiecultuur met zich meebrengen. Bestaande gewoonten, overtuigingen en routines moeten mogelijk worden herzien om de strategie te ondersteunen. Al met al vereist strategie-implementatie hard werken, volharding en het vermogen obstakels te overwinnen. Het vraagt om een cultuur van verandering en de actieve betrokkenheid van medewerkers. Door deze elementen te omarmen en de strategie zorgvuldig te implementeren, vergroten organisaties de kans op succes en behalen van de doelstellingen. Indien gewenst kan STIEL Strategie & Implementatie, puttend uit een rijke ervaring, het implementatietraject nauwgezet begeleiden.

Terug naar overzicht

Maak
kennis

Wij gaan graag in gesprek. Heeft u interesse, vragen, opmerkingen of idee├źn die u wilt delen?

Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.